keskiviikko 17. elokuuta 2011

Välineurheilua..


Olen viettänyt varsin käsityörikkaan kesän, joskin tyystin ilman lohikäärmeitä.. Kesällä olen hamunnut matkaani myös lisää tarvikkeita kirjontaprokteitani ajatellen. (..ja kyllä, uusi lohikäärme on tuloillaan, pidin neulattoman loman tässä suurten juhlien jälkeen, mutta luultavasti jo tällä viikolla aloitan uuden kärmeksen...)

Kantikkaista kirjontakehyksistä on ollut ennenkin puhetta, ja voin kertoa että ei, Lankadontista ei ollut minulle iloa. Heidän varastoistaan löytyi ainakin keväällä vain hyvin suuria kehyksiä, eikä pienten kehysten hankinnasta tai myynnistä olliut vielä sillion tarkkaa tietoa..

Totuus on, ettei pitäisi mennä merta edemmäs kalaan: meillähän on Maisteri Johanna af Hucca! Johanna myi Turun keskiaikamarkkinoilla, Iloisen Joutsenen kiinnitysnarun katveessa, juuri kaipaamiani kehyksiä. Tarjolla oli kolme eri kehyspakettia, joista keskikokoisessa pakkaukessa on kahdet eri pituiset sivupuut. Nyt omistan siis pikkuisen ja keskikokoisen kirjontakehyksen. Ostin myös riemusta hihkuen langanleikkaus-medaljongin, kaulakoruksikin sopivan pöyrylän jonka reunapykälistä löytyy terävää leikkuureunaa.

Nyt sitten taas tarkana tytöt, tälläinen kantikas kirjonkehys ei sovi toimikkaaksi kudotuille kankaille ( se missä kangas muodostaa vinoja viivoja) toimikasta täytyy voida kiristää kaikilta suunnilta, tälläinen rullakehys kiristää vain kahdelta sivulta. Minun kesäprojektini oli tietenkin toimikasta, jakiristelin sitä ensin uusiin kehyksiini silmät kyynelissä, Johanna kun neuvoi että kehyksen sivupuihin kankaan voi kiinittää siististi ihan tavallisella maalarinteipillä... Vaan kun ei se ryökäle kiristynytkään! (siskoni analusoi puhelimessa vian olevan kankaassa, ei kiristäjässä. Kaikesta huolimatta, kirjoin siis koko kesän pyöreillä kehyksillä..

Maisteri Johannalta olen tilannut myös neuloja, joikaisella on varmasti ainakin yksi lempineula, joka jotenkin tekee työtän paremmin kuin muut. Oma lempineulani on nyt analysoitu tapestry/kuvakudos? -neulaksi joka on kapea, isosilmäinen js molemmista päistä suippo. pidän myös siitä että neula joustaa hiukan, ja ajan mittaan hiukan vääntyy, ja helpottaa näin esim. satiinipistoissa tehtäviä lomittaisia pistoja. Ehdotommasti en suostu käyttämään töissäni neulaa joka paksunee juuri silmän kohdalta ja tekee langasta paksun mytyn neulan silmän ympärille, tälläiset neulat jättävät mielestäni rumia reikiä kankaseen.
(luultavasti joku toinen on ihan eri mieltä neuloista..)

Neulani asuvat mukavasti vanhassa nahkalompakossa (luultavasti mummon ostama matkamuisto, sillä hänen nimikirjaimensa on pakotettu lompakon nahkakanteen. ) jossa ärsyttävin asia on kolikkopussin vetoketju joka jotenkin ei sovi silmiini.. en säilytä kolikkopussissa mitään, neulat majailevat ajokortin ikkunassa, kankaisessa taustassa, seteliosastoon taas on helppo tiputtaa sakset silloin kun niitä ei tarvitse. (ja myös unohtaa pistäneensä ne taskun, ja etsiä niitä, ja itkeä itsekseen että on hukannut sakset.. ja sitten löytää ne taas setelitaskusta.. )

Tiedättehän kuinka kirjoessa syntyy neljä lankasyttyrää?
On päälanka (1), omana vyyhtinään, josta katkaistaan sopivan mittainen kirjontalanka (2), josta irrotetaan sopiva säi'e (3), josta jää välillä pikkuinen pätkä joka-on-liian-lyhyt-juuri-nyt-mutta-ehkä-sittenkin-tarpeellinen-ihan-kohta (4)?
Näille syttyröille on onni että olen töissä paikassa missä syödään paljon jäätelöä, ja missä jäätelöiden tikkuja ei käytetä. Syttyröilleni jäätelöiden tikku-lusikat sopivat erinomaisesti tilapäiseksi säilytyspaikaksi!
Tikkulusikat ovat ihanteellisia: puu on hiottu oikein sileäksi, pulikassa on juuri sopiva loveus paksumpaakin lankaa varten, tikkuun mahtuu mainioista päivän säikeet, ja upouudet jätskitikut (ei lasten tai mummojen suusta riistetyt) tulevat putipuhtaissa, yksittäispakatuissa paperipussukkayksiöissään.- Ja jos teille nyt sattuisi tulemaan lounasajan jälkkäriksi, sanotaanko nyt vaikka 27 jäätelöä, saataisit onnekkaana saada 30 kappaleen paperipussukkanauhan kotiinlähtiessäni! .. ja ehkä yhden jäätelön, mutta vain ehkä.

- meillä se on hauska kesätyöntekijä, ilahtuu roskista noin paljon.

Tässä lopuksi kuva kesäprojektistani..
Kirjoin hääpukuuni 29 kultalangalla kehystettyä medeljonkia (tarkoittaa pöyrylää) joiden sisään kirjoin kasveja, mietelauseita yms. pohjana käytin keskiverron työajatuksen paksuista Medeltidsmodetin silkkiä, samaa josta pukunikin tehtiin.
en oikein ollut miettinyt miten tilkut kiinnitetään mekon helmaan, silityskankaalla ehkä..
.. hääviikolla meillä oli kiire, ihan hirveä kiire.. ja jotenkin siinä ompelemisen, paistamisen, koristelun, pilkonnan, ajamisen, pukemisen, kihartamisen.. aaahh.. ja tahtomisen keskellä minusta tuntui etten minä enkä kaasoni todellakaan aijo viettää yön pikkutunteja leikkaa-liimaa-askartele-työn parissa. Eikä se tämä päätös edes harmittanut minua!

Teen pyörylöistä vielä joskus jotain.. ehkä taulun, kasteliinan, tyynyn tai jotain. Joskus.
Niin ja kirjoinhan minä vielä 15 pyörylää tunnitettavine kasviaiheineen villakangastilkuille kiitoslahjoiksi, l. hättänöiksi talkooväelle. .. joskaan en gainnut ottaa niistä yhtään kuvaa..

Mutta, lyhyesti: täten mainosta Johanna af Hucan käsityökoria, hänen kauttaa saatte tilattua, tai ostettua suoraan mitä ihanampia käsityötarvikkeita!

(short for you: I recomend Mistress Johanna af Hucca, and her wordefull timing to have it when you need it. I bought two frames and a cutting-pedant just uno momento after I been whining that you can't get those from anywhere near! And now Im waiting some needles from her one-lady import-export-company.

I have found that my favorite needle for my works is called tapestry needle, or at least it very near to one. There is always that one perfect needle what you use for everything, and for me, it feels good to get few extra, now when my hobby has grown near to mania.

and the ice-creamspoons! I found perfect lilte spoons from my workplace, these wooden icecreamspoons are everydayitem, but we never eat ice-cream whit these at work. I took plenty of wooden spoons home and use them for storing the left-over yarns during unfinised-project, these are great!

Whole summer I ermbroyded something else than Dragons, but belive me, new dragon is comming soon!)

Terveisin: Fru Ida Juhanantytär

1 kommentti:

  1. Oi! Mahtava vinkki tuo jäätelötikku :) Ja Maisteri Johannan kaupasta tosiaan löytyy milloin mitäkin ihanaa! Itsekin olen sieltä ostanut pikkukehyksen.

    Ihania kirjontoja, harmi, että jäivät puvusta puuttumaan. Toisaalta, hääpuku oli upea sellaisenaan, ja noille löytyy varmasti vielä se juuri oikea kohde :)

    VastaaPoista