lauantai 19. syyskuuta 2009

Underside couching.

Testasin ensimmäistä kertaa varsinaista underside couching tekniikkaa. Mikä sen nimi on suomeksi? Olen aina pitänyt sitä ajatuksena liian hankalana. Siinä kultalanka kulkee kankaan pintaa pitkin, ja couching-pistot kiinnittävät sen kankaaseen siten, että kultalanka vedetään kiinnityslangalla kankaan nurjalle puolelle ihan kuin ompelukoneella olisi ommeltu. Pisto on ollut käytössä varsinkin Opus Anglicanum tyylissä.

Olen lukenut, että tuolla pistolla kultakirjonnasta tulee taipuisampaa, ja niinpä kokeilin sitä nykyiseen työhöni, koska kyseessä on vaate, joka kaipaisi hieman taipuisuutta kirjailulta.

Tässä ensimmäinen kahdesta eilen tekemästäni "medaljongista". Vihreä lanka on Soie d'Alger silkkilankaa (ihana tuttavuus), joka saapui viimein postin mukana. Kultalanka on käytännön syistä synteettistä, samoin sitä kiinnittävä lanka.

Pidän kultalangan lopputuloksesta, tosin se vaatii vielä hieman harjoittelua, että jäljestä tulee vielä siistimpää. Sen ompelu ei ollutkaan niin hankalaa, kun opin nytkäyttämään neulalla reikää hieman isommaksi, jolloin neulan saa helpommin samaan reikään takaisin pistettäessä. Kultalangan saa nykäistä ihan reilusti nurjalle puolelle tai seuraavan piston nykäisy vetää koko kultalangan takaisin oikealle puolelle. Hieman hitaampaa ommeltavaa kuin tavallinen couching, koska neulan kanssa pitää olla tarkkana, kun mihin tahansa ei voi sohia, vaan neula on lykättävä takaisin täsmälleen samasta reiästä. Jälki on kuitenkin kaunista ja tosiaan hieman taipuisampaa kuin tavallinen couching, joten taidan pitäytyä tässä jatkossakin, ellen halua muotoilla kultaan kuvioita kiinnityslangalla. Sellaisia mahtavia taustakuvioituksia näin paljonkin paikallisissa museoissa, joten niitä pitää ehdottomasti kokeilla myöhemmin.


Tässä lähikuva nurjalta puolelta, jossa näkyy miten kultalanka käy nurjalla kiinnittyen valkoisella langalla. Ompelu olisi varmasti hieman helpompaa, jos kiinnityslanka olisi eri väristä kuin kangas, mutta tällä kertaa en halua riskeerata sitä, että virheiden takia oikealla puolella näkyisi kirkkaan väristä kiinnityslankaa.

Kaksi medaljonkia kirjottu, enää 98 jäljellä!

Petronilla

3 kommenttia:

  1. Hienolta näyttää! Olet sinä aika kone...

    Tuo tyyli toimii todennäköisesti paremmin pystykehyksessä, johon saat työn pingotettua hyvin ja pystyt toisella kädellä pitämään kiinni counching langasta samalla kun toisella pidät neulaa. Mutta todella hienosti olet saanut langan kulkemaan... Ehkä sitä itsekin taas jossain vaiheessa pääsee kirjomaan, kunhan saa ostettua lankaa lisää.

    PS. Olen muuten miettinyt tuon Soie d'Algerin hankkimista itsekin... Onko paksuudeltaan suunnilleen samanlaista kuin perusmuliini? Entäs kiillolta? Ja mistä satuit hankkimaan (ilmeisesti netistä) ja mihin hintaan? Itse olen katsellut tuolta Silkkikauppa.comista...

    Maggie

    VastaaPoista
  2. Nuo pyörylät on niin pieniä, ja kirjontakehys on niin pieni, että voin pidellä sekä kehystä että kultalankaa samalla kädellä ongelmitta. Jälki on nyt pienen harjoittelun jälkeen huomattavasti kauniimpaa kuin tuossa kuvassa, eikä kirjontanopeuskaan ole enää paljoa hitaampi kuin aikaisemmin. Jee!

    Soie d'Alger on suurin piirtein saman paksuista kuin perus muliinilanka, paitsi että siinä on kuuden säikeen tilalta seitsemän. Se käyttäytyy ihan kuin muliinilanka, mutta on hivenen pehmeämpää ja siinä on luonnollinen kiilto, joka on kuitenkin hyvin hienovarainen eikä hyppää silmille. En tunnistaisi silkiksi, ellen tietäisi sen olevan silkkiä.

    Tilasin lankani täältä: http://www.tentakulum.de/
    Nettikauppa on pääosin saksaksi, mutta he yrittävät palvella myös englanniksi. Hintaa yhdelle 5m vyyhdelle on 3€, mikä ei ole ihan niin hirvittävä hinta täällä päin maailmaa. Yksi tavallinen Anchor muliinilankavyyhi maksaa 2,5€ ja on pirullisen hankalaa vielä löytääkään mistään. Tentakulum myy melkein kaikkia Soie d'Algerin värejä, joten värivalikoimaa on todella paljon. Ja isompiakin vyyhtejä on myynnissä. Värikartta löytyy täältä: http://www.secretsdesoie.fr/nuancier.html

    Petronilla

    VastaaPoista
  3. Vau! En ole itse kokeillut tuota tekniikkaa, mutta toimivaltahan se näyttää ;) Kiitos tuosta kauppalinkistä, sieltä näyttäisi saavan kauan kaivattu 7mm silkkiauhaakin ;)

    VastaaPoista